Українцям хочуть дати право без обмежень відкривати валютні рахунки за кордоном, здійснювати розрахунки за валютними операціями через відкриті рахунки в банках за межами України, ввозити валюту без обмежень і вивозити її.

Як повідомила прес-служба Держкомпідприємництва, такі норми містить законопроект про валютне регулювання, який Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності підготував до другого читання. На його доопрацюванні наполягав Держкомпідприємництва.

 "Україна - єдина країна, в якій для відкриття рахунку за кордоном необхідно отримувати ліцензію Нацбанку. Таку ситуацію потрібно змінювати", - заявив Голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

Відкриття рахунків за межами України в спрощеному порядку юридичними особами-резидентами спростить зовнішньоекономічні розрахунки, послужить вагомою гарантією диверсифікації напряму руху коштів, і сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості країни серед внутрішніх інвесторів.

Законопроект доопрацьовано з залученням міністерств і відомств. У проект було внесено зміни, зокрема, про відкриття рахунків у банках країн-членів Організації економічного співробітництва та розвитку або ФАТФ. Адже в цих країнах існують досить жорсткі порядки підтвердження легальності грошей, що розміщуються на рахунках.

Позитивним, на думку фахівців Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, є обмеження використання режиму спеціальних рахунків і встановлення його тільки у разі погіршення стану платіжного балансу на певний проміжок часу.

Нагадаємо, проект Закону України від 23.11.2007 № 925 Про валютне регулювання та валютний контроль в Україні прийнятий у першому читанні ще у 2007 році. Ініціаторами законопроекту виступили Колесніков, Прасолов, Хомутиннік і Воропаєв.

повідомляє новинар