Вчора, 21 серпня на кордоні між Польщею та Україною відбулися Європейські дні добросусідства «Кордон 835». Як зазначає один з ініціаторів і організаторів проекту голова фундації духовної культури пограниччя Стефан Батрух, всі заходи, які проводяться мають спонукати владу до того, щоб кордон змінювався. Організатори хочуть щоб це відбувалось мирним способом, через круглі столи та культурно–мистецькі акції. Цей захід – аполітичний, і проводиться громадськими організаціями. «Майже 7 років ми робимо такі проекти, незалежно від того, хто президент у Польщі, а хто в Україні. За цей час стали помітні позитивні зміни. Я не знаю скільки ще потрібно часу, щоб політики зі сліпців стали зрячими, на це потрібно чудо, але я б хотів, щоб вже наступного року на цьому місці був пункт перетину кордону, а потім ми відкривали б інші», – каже Стефан Батрух.

Крім форуму транскордонного співробітництва відбувались невеличкі імпрези по обидві сторони кордону. Варто зазначити, що польська влада сприяла проведенню фестивалю і виділяла на це кошти, на відміну від нашої. Тим не менш фестиваль був організований на високому рівні, по всій прикордонній території були пішохідні доріжки, а при перетині кордону стояли спеціалізовані машини, де перевіряли документи. Незважаючи на велику кількість людей, які хотіли потрапити на іншу сторону кордону біля машин не було великих черг і все робилось дуже швидко.

На українській стороні відбувались спортивні змагання, лицарські бої та театралізовані дійства. Вразила глядачів театр–студія «Splash» з м. Києва, яка презентувала пластичну фантазію «Проби по–білому або Туди, де світло…».

 

Також, символічним дійством стало пронесення зшитого україно–польського прапору на обидві сторони кордону. Це було знаком близькості двох народів, двох держав і слугувало символом того, що між нами не повинно бути кордонів.

 

По обидві сторони кордону відбувались ярмарки народних майстрів, де презентувалась культура наших народів.

На Польській стороні також відбувались різні мистецькі акції. Так, наприклад, лицарі проводили історичну реконструкцію, один археолог демонстрував бажаючим, як жили наші предки, як вдягались у шкури вбитих тварин і якими знаряддями користувались.

 

Ввечері можна було безкоштовно піднятись на повітряній кулі, на якій був великий банер фестивалю, який малювала молодь цілий день.

 

Цілий день поляки і українці ходили разом і, незважаючи на невеликий мовний бар’єр,  розуміли одне одного. Їм було цікаво поговорити про культуру, мистецтво і не тільки. Такі заходи сприяють інтеграції між народами.

Закінчилися Європейські дні добросусідства концертами з обох сторін кордону.